Hoofdstuk 4: Melodie en ritme

In het filmpje over Harmonisch Magnetisme werden de noten flink lang vastgehouden om te testen hoe ze mengen met het akkoord. Dat betekent niet dat je ze helemaal niet zou kunnen gebruiken. In muziek is namelijk sprake van nog een andere vorm van zwaartekracht: het ritme. Je kunt elke noot op elk akkoord spelen, maar het effect hangt af van het moment waarop je ze speelt en de relatie met de omringende noten. Hieronder vind je twee filmpjes waarin je leert hoe dit krachtenspel ongeveer werkt.

Gewichtige tellen
In dit filmpje heb je kunnen zien dat zelfs zonder tekst en zonder kennis over akkoorden duidelijk wordt dat noten ritmisch goed geplaatst moeten worden, ze moeten als het ware lekker vallen. Het klinkt niet goed als je je niets aantrekt van het verschil in gewicht van bepaalde tellen.

In het volgende filmpje wordt de harmonie er bij betrokken. De kleurtjes die in het filmpje over Harmonisch magnetisme werden gebruikt komen hierin terug: groen klinkt helemaal OK, bruin klinkt vies, oranje klinkt 'crispy' en paars klinkt rijk en stabiel. Pauzeer het filmpje als je te weinig tijd hebt om de toelichting te lezen, of bekijk het gewoon nog een keer extra als dat nodig is.

Marketing
Je kunt heel ver gaan in het creeren - en oplossen - van harmonische conflicten. Hoe verder je van huis gaat hoe beter je je 'marketing' op orde moeten hebben om rare noten te verkopen. Je moet dus gevoel ontwikkkelen voor de oplossingsrichting van de 12 mogelijke noten binnen de akkoorden, en je moet leren om het zo te laten klinken dat je het expres deed en vol overtuiging koos. Van het experimenteren met 'foute' noten kun je dus ontzettend veel opsteken. Het zijn de verkooptechnieken van de musicus. Spelenderwijs ga je dan ook voelen welke tonen tussen de akkoordtonen het meest voor de hand liggen, zonder dat je jezelf belast met een enorme berg kennis over mogelijke toonladders.facebook outline-white pixit twitter outline-white pixit linkedin outline-white pixit youtube outline-white pixit
PNH C cmyk pos