Hoofdstuk 1: Inleiding

Met deze website willen we je vertellen wat improvisatie in de muziek precies inhoudt, hoe het werkt, wat je moet kunnen, hoe je op bepaalde onderdelen kunt oefenen, enzovoort. Het is echter nadrukkelijk geen methode. We lichten voor diverse onderdelen een tipje van de sluier op, maar dat doen we wel met heldere filmpjes en korte teksten, waardoor je zelf gemakkelijk de volgende stap kunt zoeken die voor jou het beste is. Wil je op een bepaald onderdeel dieper ingaan dan verwijzen we je naar (plekken op) het Internet.

We verstrekken ook weinig begeleidingstracks om mee te oefenen. Met programma's als Band In A Box, of een app als iRealBook (voor €5!) kun je elk nummer invoeren, en in elk tempo afspelen in allerlei stijlen.

Hoe leren we te spelen?
babyHet leren bespelen van een muziekinstrument is goed te vergelijken met het leren van een taal. Dat kan eigenlijk op twee manieren: Je moederstaal heb je geleerd door je ouders na te brabbelen, net zolang tot je zelf patronen zag en woordjes ging combineren en zinnen op je eigen manier ging verbinden. Met vallen en opstaan dus, tot je in de loop der jaren vloeiend spreekt. Leer je echter als volwassene een taal, dan gaat het meestal heel anders in zijn werk. Je kunt meestal al lezen, dus je leert woordjes uit lijsten, je leert werkwoordsvormen en grammatica.

Twee manieren
Mensen leren een muziekinstrument ruwweg ook op twee manieren: gitaristen en drummers beginnen vaak door iets na te spelen, en de kunst af te kijken van vrienden, of op YouTube. Zangers zingen gewoon een liedje na. Blazers echter zetten hun eerste stappen meestal op de muziekschool aan de hand van een beginnersboekje, om vervolgens in een blaasorkest (harmonie-orkest, fanfare of brassband) ervaring op te doen. Kennismaking met improvisatie gebeurt dan vaak als de stap naar een Bigband wordt gezet. Voor wie uit zo'n typische leescultuur komt is het soms even wennen om zonder papier opeens zelf noten te gaan verzinnen.

 Wie gaat improviseren zet eigenlijk net als de baby die voor het eerst zijn eigen zinnetjes maakt de eerste stap: zonder bladmuziek of afspraken noten of lijntjes verzinnen. Net zoals een baby ontdek je dat sommige constructies wel begrepen worden, en andere niet. Je maakt fouten, je ontdekt nieuwe dingen enz. Dat vallen en opstaan hoort onlosmakelijk bij improviseren.

Laten we deze inleiding afsluiten met de allerbelangrijkste les: Improviseren moet je gewoon doen!facebook outline-white pixit twitter outline-white pixit linkedin outline-white pixit youtube outline-white pixit
PNH C cmyk pos