Hoofdstuk 6: Het hele palet

We zijn al blij als je je bergwandelingen gewoon begint en de eerste stappen op het gebied van improvisatie hebt gezet. De handvatten die je hebt gekregen zijn toonladders, akkoordtonen, melodievariaties, oplossingen voor eventuele problemen (die lagen immers een halfje verderop), en werken met motieven. Hopelijk ga je nog heel wat meer avonturen beleven.
 
Voor wie de smaak te pakken heeft en het overzicht van het 'hele' gebergte wil zien zonder zich meteen te verliezen in een theoretische exercitie bieden we onderstaand pdf-je. Het is een overzicht waar je met je gezond verstand veel systeem in kunt ontdekken. Als je goed kijkt worden er heel veel akkoorden 'hergebruikt': uiteindelijk zijn er slechts 4 akkoordtypes op 12 verschillende toonhoogtes bij betrokken.


Bestudeer het overzicht eerst zelf, en lees pas daarna de toelichting op blz. 3. We lichten een klein tipje van de sluier op over hoe akkoorden uit dezelfde toonsoortworden gecombineerd, hoe er naar andere toonsoorten kan worden geschakeld, en welke rol toonladders er in kunnen spelen.

pdf Alle akkoorden, trappen en ladders in majeur en mineur.facebook outline-white pixit twitter outline-white pixit linkedin outline-white pixit youtube outline-white pixit
PNH C cmyk pos